Vad gör en takläggare?

Takläggare kallas även för takmontör. En takläggare besitter mycket kunskap och erfarenhet om allting som rör taket. Det innebär att en takläggare kan hjälpa till med allt från renoveringar till takläggning och enklare arbeten så som rengöring av taket. En certifierad takläggare har genomgått en teoretisk utbildning kombinerat med ett antal lärlingstimmar. Anlitar man en certifierad takläggare kan man därför känna sig trygg med att taket blir korrekt lagt.

Tjänster av en takläggareBygga och renovera

Taken är den byggnadsdel som får utstå allra mest på en byggnad. Taket skyddar oss bland annat mot väder och vind. Då vi sällan ser taket är det lätt att glömma bort att sköta om det. Genom att anlita en takläggare för att se över taket mellan varven kan du lita på att taket är i toppskick. Takläggare har nämligen ett brett utbud av tjänster som man inte alltid tänker på. Vanliga tjänster av en takläggare inkluderar: Takläggning: när du anlitar en certifierad takmontör för takläggning kan du lita på att allt blir korrekt gjort. Från att grundarbetet är väl utfört till att ditt valda tak ligger på plats. De flesta takfirmor har personal med bred kunskap om material.

Renovering: man behöver inte alltid byta ut hela taket, ibland räcker en renovering.

Rengöring: det är viktigt att tvätta taket ibland. Alger och påväxt kan binda fukt som nöter på materialet. En enkel rengöring undviker att onödiga skador uppstår.

Rådgivning: takläggare arbetar dagligen med tak, och vet därmed vad ditt tak behöver alternativt vilket tak som passar din bostad bäst. Var inte rädd för att kontakta en takläggare för rådgivning.

Takmålning

Upphängning av hängrännor och stuprör.

Installation av snörasskydd: snörasskydd sätts upp i ändan av taket och förhindrar därmed att snön rasar ner. Installation av solceller: är du intresserad av att bli självförsörjande kan en takläggare hjälpa dig att installera solceller på taket.

Materialval av tak

Vilket material som passar dig och din fastighet varierar beroende på plats och personlig preferens. Vanliga takmaterial är betong, takplattor, plåt och papp. Är du osäker på vilket material du bör välja kan du alltid rådfråga en duktig takläggare göteborg.

Utbilda sig till takläggare

För att bli en certifierad takläggare krävs en teoretisk utbildning kombinerad med en lärlingsperiod. Under gymnasiet kan man välja mellan programmen bygg- och anläggning med inriktning husbyggnad eller plåtslageri. Plåtslageri passar främst dig som endast vill arbeta med plåttak. Efter gymnasiet har man fått den teoretiska kunskapen man behöver, och kan därmed ta ett yrke som lärling direkt. Både komvux och privata aktörer erbjuder utbildning till takläggare. Ytterligare ett sätt är att ta ett jobb som lärling. Skippar man skolan tar det längre tid att bli en fullärd takläggare, men man får betalt under sin lärlingsperiod.