Tecken på att du ska laga taket

Om du har ett hus eller äger en byggnad är det viktigt att du håller efter taket och ser till att åtgärda eventuella problem i tid med takläggare stockholm. Men eftersom att taket sitter högt upp på höjden kan det vara svårt att veta när taket behöver lagas. Därför kommer du i den här artikeln få mer information om olika tecken du bör vara uppmärksam på då de kan indikera att du behöver laga taket.

Trasigt tak

En av de mest uppenbara tecknen på att taket behöver lagas är om takpannorna är trasiga.  Det kan till exempel vara så att de har sprickor i sig som du behöver fylla i eller byta ut pannan helt. Men det är också vanligt att taket har fått större skador så pass att takpannorna är trasiga, vilket är ett tydligt tecken på att du bör laga taket så snabbt du bara kan.

Lösa takpannor

Takpannorna ska sitta fast ordentligt på taket. Om du ser att någon takpanna inte sitter där den ska, ska du se till att sätta fast den så snart du kan för att minska risken för fuktinsläpp och skador på underlaget. Sedan finns också risken att takpannorna åker ner och träffar en människa eller ett djur som passerar förbi, vilket kan resultera i att personen eller djuret skadar sig. Lösa takpannor kan åka i backen och gå sönder. Därför ska du vara uppmärksam på löst sittande takpannor och försöka få dem på plats så snart du bara kan.

Fuktskador

Att få fuktskador är aldrig kul eftersom det kan bli en mycket dyr historia att behöva åtgärda. Det finns flera saker som du behöver vara uppmärksam på som kan indikera på att taket har fått fuktskador. En av de mest uppenbara är läckage. Om du märker att taket läcker ska du fixa det så snart det går för att minska risken för ytterligare skador. Förutom läckage kan du kolla efter rötskador i materialet. Till exempel trä som blivit mjukt och fuktigt. Ett annat tecken på fuktskador på taket är svampangrepp.

Trasigt underlag

Avslutningsvis behöver du också ha koll på takets underlag. Underlaget läggs under takpannorna eller någon annan typ av takbeklädnad för att säkra upp för att väta och fukt inte ska ta sig in, samt för att göra taket mer stabilt. Om du inte misstänker trasigt underlag behöver du inte lyfta upp takets alla pannor. Det kan räcka med att du kollar vid kanter och skarvar där underlaget lätt kan slitas och få både hål, revor och andra skador.  Om du upptäcker att underlaget är trasigt ska du köpa nytt och ersätta det.